Zakup przez internet na firmę - może ktoś pomoże w sporze.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sebastian
    Rider
    • 2004
    • 412

Więc udało mi się ogarnąć temat 0 błędów. Silnik i sterownik zakodowany pod tempomat. Sterownik 5K0 953 569 AK nie wywala już żadnych błędów. Mam jedynie problem z manetką. Teoretycznie wszytko powinno działać, lecz nie bardzo... nie działają mi przyciski tempomatu w kierunkowskazie.

Bardzo był bym wdzięczny za rzucenie okiem na moje kodowanie i pomoc w zakodowaniu.
    16: Steering wheel
    Bajt 2
    Bajt 0

Z góry dziękuje za pomoc.
    RS BLUE
  • Samiec
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 4287
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

A więc tak, zachciało mi się i koledze zakupić dystanse do mojej octavii i kolegi A3 w quattro.
    Zdecydowaliśmy, że 15mm grubości będzie ok.
    Zamówiliśmy na tej aukcji dystanse :

Dystanse dotarły wykonanie ok, zgapiłem się zamawiając i nie podałem, że śruby mają być zamiast stożka kule.
    Odesłałem za 11zł śruby zostały przysłane poprawne za 20zł- łącznie na wymianę wydałem 31zł.
    No cóż za gapiostwo się płaci.
    Tego samego dnia kolega, zabrał się za montaż dystansów w A3 i mamy zdziwko, dystans który jest opisany, że pasuje do takich i takich aut. nie pasuje.
    Kołnierz który wychodzi z piasty w A3 quattro jest o jakieś 2mm za długi i dystans nie wchodzi.
    Kolega nie dał za wygraną podszlifował kołnierz te 2mm i dystanse weszły.
    Teraz pora na przymiarkę do mnie do belki i jest jeszcze większy problem, bo jest na kołnierzu jeszcze dekielek i dystansu braknie 4mm, aby doszedł do piasty. :evil:
    Napisałem, do sprzedawcy, że dystans nie pasuje i proszę o wymianę lub zwrot kosztów zakupu ze względu na błędny opis aukcji.
    Zostałem niemiło zaskoczony jak sprzedający się wyparł błędu i stwierdził, że on nie widzi, żadnego błędu bo w aukcji był szkic dystansu.
    Jeżeli chcę wymiany to może zamienić na inne, ja muszę pokryć koszty wysyłki w obie strony i dopłacić do szerszych dystansów 20mm(wystawiają je w tej samej cenie).
    Zakup był na fakturę, to szef firmy oświadczył że kasy nie zwróci, bo nie jestem jako firma objęty ochroną kupującego przy zakupach na odległość.
    Zgłaszałem błędny opis na aukcji, który był przyczyną zakupu takich dystansów.
    Dodatkowo prosiłem o przesłanie pasujących na ich koszt(poszedłem im na rękę i do nich wysłałem na swój koszt).
    Sprzedający nadal brnie, że nie widzi podstaw do wymiany i pokrycia kosztów wysyłki ponieważ był szkic z wymiarami.

Niech ktoś przeczyta aukcję i powie czy racje jest po mojej czy po ich stronie? bo na moje, to ja nie powinienem nawet płacić za wysyłkę do nich, tylko żądać wymiany z kosztami wysyłki na ich koszt? :roll:
    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• 4tech
      RS
      • 2008
      • 4199
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Czyli znaczy są niemal do wszystkiego, po przeczytaniu opisu :diabelski_usmiech
      Obawiam się, że kolo to jakiś burak, co nawet aukcji nie umie dobrze opisać, bo:
      A3/Sportback, A4 oprucz 1.8TFSI - 2.7TDI V6, A6, A8
      Jeśli sklep "OLA-parts" jest oznakowany jako SS (super sprzedawca), sprzedał towar nie pasujący do twojego konkretnie modelu (wypisanego zresztą w opisie), to znaczy, że nie ma racji, więc w skrajnym przypadku trafia to do pomocy w rozwiązywaniu sporów allegro i kolo ma pozamiatane :diabelski_usmiech

Jeszcze jak ktoś by mógł sprawdzić (bo ja nie mam takiej wiedzy :niewiem ), czy to możliwe, że to pasuje P&P do tych wszystkich modeli aut :shock:

Coś mnie się wydaje, że :nono

Jedynie może być kłopot, jeśli się okaże, że masz jakieś customowe piasty/tarcze, ale przecież seria, prawda :twisted: :?:
      Nie, no piast nie zmieniałeś... Aż sprawdziłem :diabelski_usmiech
      O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
      Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
      Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2009
        • 10917
        • Fiat

4tech, "w skrajnym przypadku trafia to do pomocy w rozwiązywaniu sporów allegro i kolo ma pozamiatane" ja bym od razu tak zrobił, bo widać, że skory do reklamacji nie jest.

Komentarz

• 4tech
          RS
          • 2008
          • 4199
          • Octavia II combi (1Z5)
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ale dobrze jest mieć na to jakieś dowody inne niż swoje...
          Np własnie, że w opisie jest bubel... :roll:
          Mi się coś wydaje, że nie do tych wszystkich aut co w opisie podchodzi taki wymiar średnicy wewnętrznej...
          Ale tylko mi się wydaje niestety

Komentarz

• rafiki
            RS
            • 2012
            • 15975
            • Superb III (3V3)

4tech, obawiam się, że "bubel" językowy może nie być wystarczający...
            رافال
            Spoty
            Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Samiec, twój kolega podszlifował dystanse więc sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć uszkodzonego towaru :wink:
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• rafiki
                RS
                • 2012
                • 15975
                • Superb III (3V3)

piramida, ale jak rozumiem chodzi o dystanse, które Samiec wziął dla siebie.
                رافال
                Spoty

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

rafiki, jak zwykle przeczytałem po łebkach :roll:
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• rafiki
                    RS
                    • 2012
                    • 15975
                    • Superb III (3V3)

piramida, najlepszym się zdarza
                    رافال
                    Spoty

Komentarz

• LUKI
                      RS
                      • 2005
                      • 5776

Samiec, trzeba było napisać temat na ocp, że masz chęć na dystans

mam dobrego kolesia w tych tematach
                      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Samiec
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4287
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez piramida
                        Samiec, twój kolega podszlifował dystanse więc sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć uszkodzonego towaru :wink:
                        Kolega podszlifował, nie dystans, a kołnierz co wychodzi z piasty auta.
                        Ale jego dystanse zostają.
                        Tu chodzi tylko o drugi komplet, a moje nie były montowane.

[ Dodano: Pią 12 Gru, 14 12:12 ]
                        Zamieszczone przez LUKI
                        Samiec, trzeba było napisać temat na ocp, że masz chęć na dystans

mam dobrego kolesia w tych tematach
                        Widzisz, jakoś nie pomyślałem :roll: , po prostu się z kolega zgadaliśmy i znaleźliśmy najtańsze na allegro ze śrubami.

[ Dodano: Pią 12 Gru, 14 12:16 ]
                        Zamieszczone przez rafiki
                        4tech, obawiam się, że "bubel" językowy może nie być wystarczający...
                        Ale ewidentnie to on wprowadza w błąd.
                        "Pasują do..."
                        Na razie czekam jeszcze na odp. od nich.
                        Jak nic nie pomoże, to założę spór na allegro.

[ Dodano: Pią 12 Gru, 14 12:19 ]
                        Zamieszczone przez 4tech
                        Jeśli sklep "OLA-parts" jest oznakowany jako SS (super sprzedawca), sprzedał towar nie pasujący do twojego konkretnie modelu (wypisanego zresztą w opisie), to znaczy, że nie ma racji, więc w skrajnym przypadku trafia to do pomocy w rozwiązywaniu sporów allegro i kolo ma pozamiatane :diabelski_usmiech

Jedynie może być kłopot, jeśli się okaże, że masz jakieś customowe piasty/tarcze, ale przecież seria, prawda :twisted: :?:
                        Nie, no piast nie zmieniałeś... Aż sprawdziłem :diabelski_usmiech
                        Nie są SS, mają zwykły Sklep.

U mnie są seryjne piasty z tyłu pod tarcze 232mm, a przód piasty i zwrotki od 288mm.
                        Nic nie motałem, bo bym w tedy przyjął wszystko na klatę.

Komentarz

• 4tech
                          RS
                          • 2008
                          • 4199
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ostatnia deska ratunku:
                          Możesz jeszcze zrobić tak jak ja któregoś razu z zajebistym łożyskiem firmy Kraft - notabene nie polecam :twisted:
                          [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ndoQrEfSb5E[/youtube]
                          i drugi:
                          [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=K0IXFQywDMk[/youtube]

Łożysko mi wysłali nowe...

Potrzebny będzie telefon lub inne urządzenie, takie, którym nagrasz film jak ściągasz swoje koło i zakładasz ten dystans...
                          Wrzucasz takowy film na YouTube'a i wysyłasz linka do kolunia, niech sobie obejrzy "dreszczowca" jak to dystansik pasuje rzekomo P&P

Na początek robisz film w trybie "prywatnym", czyli tylko Ty możesz go zobaczyć, tudzież wysłać komuś linka do niego i mówisz kolesiowi, niech coś z tym zrobi, jeśli nie, to udostępniasz go publice tak jak ja to zrobiłem

Teraz wpisując w YT hasło "łożysko kraft" pierwsze 2 linki wychodzą moje :twisted:
                          IMO problem z głowy :diabelski_usmiech

Komentarz

• Samiec
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 4287
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez 4tech
                            Ostatnia deska ratunku:
                            Możesz jeszcze zrobić tak jak ja któregoś razu z zajebistym łożyskiem firmy Kraft - notabene nie polecam :twisted:

Na początek robisz film w trybie "prywatnym", czyli tylko Ty możesz go zobaczyć, tudzież wysłać komuś linka do niego i mówisz kolesiowi, niech coś z tym zrobi, jeśli nie, to udostępniasz go publice tak jak ja to zrobiłem
                            Pomysł całkiem.
                            Kraft to typowy chinol, który tylko brzmi "niemiecko", ale kupuje ich tylko filtry przeciwpyłkowe węglowe :wink:
                            Wraz ze swoim pierwszym e-mailem wysłałem zdjęcie owego dystansu i różnicy ile brakuje, aby doszedł dystans do piasty.

Zaowocowało, to tylko tym, że napisali "przecież był szkic z wymiarami na aukcji i nie przyjmą reklamacji na swój koszt".

Na razie napisali że wymienią, tylko nie było informacji czy przyślą na swój koszt, a wiec czekam i zobaczymy.

Komentarz

Pracuję...